sâmbătă, 10 iulie 2010

Adevaratul vampir


Tot timpul caut ceva despre vampiri imi apare Vlad Tepes, marele voievod a Tarii Romanesti. Iar acum chiar nu mai pot, nu sunt deloc de acord cu acest titlu pe care l-a primit.

Desi au fost oameni intradevar care meritau acest "titlu" mai mult decat Vlad, care in principiu el doar a aparat tara. Este adevarat ca avea niste metode cam neortodoxe.

Este vorba de contesa Elizabeth Báthory.

Elizabeth Bathory, ca orice conteasa care se respecta, si-a petrecut copilaria intr-un castel, Ecsed. Se deosebea de tinerele de la vremea sa nu numai prin caracterul ei infam si pasiunea pentru sange, explicate probabil printr-o experienta socanta la varsta de 5-6 ani, ci si prin faptul ca era exceptional de educata, desavarsit instruita, eclipsand, prin inteligenta si pregatire, unii dintre nobilii de la acea vreme; Elizabeth scria si vorbea fluent patru limbi. Se cunostea temperamemtul ei vulcanic, uneori cu crize teribile, imposibil de controlat si cu inclinatii promiscue inca de la o varsta frageda, cu toate astea era sigura pe facultatile sale mintale. La 15 ani s-a casatorit cu Ferenc Nadasdy, un conte provenind dintr-o familie de nobili, nu la fel de cunoscuta si bogata ca familia Bathory, iar el deloc un erudit, desi a dispus de toate facilitatile pentru a-si desavarsi pregatirea, insa Ferenc a ales o cariera in razboi, in conformitate cu aptitudinile sale fizice, eroismul, dar si cruzimea sa; nunta...o afacere de familie unde contesa primeste in dar castelul Cachtice din Carpati, castel ce avea sa se transforme intr-un salas al mortii. Legenda spune ca dintr-o intamplare nefericita, care a implicat o foarfeca proiectata in fata unei servitoare neascultatoare, s-a nascut obsesia contesei pentru sange. Vanitoasa si narcisista, aceasta avea convingerea ca sangele tinerelor fete ii poate mentine tineretea, frumusetea, conferindu-i suplete si finete pielii. Odata cu aceasta obsesie si-a castigat si titulatura de vampir, multe surse considerand-o unul dintre vampirii ce au inspirat Dracula lui Bram Stoker. In numele frumusetii si tineretii vesnice (sau poate doar in numele sadismului) si cu ajutorul unor complici servitori, contesa a sacrificat a in jur de 650 de tinere, unele dintre ele de vita nobila. Elizabeth obisnuia sa tina jurnale in care-si detalia crimele, scrieri pe care le expedia in scrisori catre sotul ei, aflat mai mereu plecat in diverse campanii militare.

Elisabeta de Bathory, contesa unguroaica, este cea mai renumita ucigasa din istoria Ungariei si a Slovaciei…supranumita „doamna sangeroasa din Čachtice (Csejte)” sau „Contesa Dracula”.

In perioada Craciunului anului 1609, o serie de zvonuri privind disparitia unor tinere de origine nobila care ar fi fost sechestrate in castelul Csejte (Cachtice) de pe teritoriul fostului Regat al Ungariei (in prezent in Slovacia), il determina pe regele Mathias al II-lea al Ungariei sa trimita un grup de soldati care sa ancheteze sursa misterioaselor supozitii. Ceea ce aveau sa descopere este atat de socant incat, spun martorii, nu a putut fi redat in scris….ceea ce nu voi face nici eu…decat daca imi veti cere.

Procesul care a avut loc la 7 ianuarie 1611 la Biccse (in Slovacia de astazi) va ramane in istorie drept unul dintre cele mai rasunatoare prin numarul mare de victime dar si prin atrocitatile scoase la lumina; vor fi audiati peste trei sute de martori, absolut toate marturiile aratand un singur vinovat, contesa Erzsebet Bathory (sau Elizabeta Bathory). Paradoxal, aceasta nu a asistat la propriul proces, in incercarea zadarnica de a impiedica raspandirea unui scandal de proportii in sanul familiei Bathory (una dintre cele mai puternice familii nobiliare din Ungaria). Dezvaluirile a fost insa prea zguduitoare pentru a putea fi ascunse, chiar si intr-o societate care isi apara cu frenezie aristocratia.

Datorita statutului ei social, contesa nu putea fi judecata, insa a fost inchisa intr-o singura camera a castelului, unde a si decedat mai tarziu (in trei ani si jumatate). Folclorul local i-a atribuit si fapte care se pare ca nu le-a infaptuit. Cea mai cunoscuta dintre ele este ca Elizabeth Bathory se imbaia in sangele tinerelor pe care le omora, insa acesta teorie nu a fost dovedita nicioadata, negasindu-se dovezi in sprijinul ei.

De mentionat ca multe din atrocitatile comise de contesa raman totusi neconfirmate, la stadiul de legenda, ca si practicile de magie si suprema cruzime care i-au fost atribuite, sau orientarile secsuale incerte. Nici preferintele sale bizare pentru sange, imbaiere in sange, baut sange, sau obsesia pentru tineretea vesnica nu sunt mentionate in nici un document istoric, fiind consemnate doar vagi inclinatii spre canibalism. Chiar si fara dovezi clare care sa confirme toate legendele vehiculate, dar cu dovezile existente cu privire la disparitia multor tinere, declaratiile victimelor ce au supravietuit, precum si ramasitele descoperite pe proprietatea stapanita de contesa, Elizabeth Bathory ramane o figura stranie si lugubra in istorie, una dintre putinele femei ce au afisat inclinatii spre vampirism si canibalism, un membru de seama in registrul criminalilor in serie de notorietate si un nume interzis in societatea ungureasca.

Este interesant si filmul despre viata ei, filmul “Bathory (2008)”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu